Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

Dela Med Dig Av allt Du Kan
or
Share Everything You Know
- in Swedish!
© 2006 KenRockwell.com

Please help KenRockwell..com

I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama. It helps me publish this site when you get yours from those links, too.

Also in English, Dutch, Indonesian, Norwegian, Swedish, French, Greek, German, Italian, Spanish, Finnish, Hungarian, Romanian, Polish, Hebrew, Bulgarian, Portuguese, Ukrainian, Russian and Afrikaans.

06 September 2006

Dela Med Dig Av allt Du Kan

Om du inte har märkt det redan, så har jag inga hemligheter.

- Alla proffs jag känner delar med sig av sina bästa fotoplatser, tekniker och affärsutövning. Det gör att vi alla kan bli bättre på allt. Varför tror du att jag har skapat denna site?

Delade Ansel Adams med sig av allt han kunde? Ja! Han publicerade en serie om minst sex böcker, varav de tre första än idag är mycket populära. Läs dem, så lär du dig all den teknik som Ansel behärskade.

Fotografier kommer från fantasi, observation och inspiration. Att känna till någon annans teknik eller fotoplatser, kommer inte att rendera samma resultat.

Personer som inte delar med sig av sina platser och tekniker är förlorare. De är oftast de minst erfarna eller så är de helt enkelt oprofessionella personer.

Vi vet att även om det finns 10 miljoner fotografer, så finns det också biljoner potentiella kunder.

Vi tjänar alla på att dela med oss. Att behålla hemligheter för sig själv gör att man förlorar vänner och möjligheten att lära sig ännu mer nytt. Det ger dig inget nämnvärt konkurrensmässigt övertag och det är ändå inte troligt att du kommer att tävla mot dina vänner. Vänner pratar och lämnar vägen fri för den som har ett jobb på gång.

Jösses vad mina vänner bollar jobb sinsemellan då någon av dem har förhinder.

Enda gången du kanske skall passa dig, är om någon tankar dig på information i timmar och inte ger något tillbaks. Här handlar det inte om att dela med sig, utan om att ge. Jag ger fortfarande bort allt jag kan, men så är jag lite skruvad också.

En polare till mig spenderade timmar åt att köra igenom sitt framgångsrika bröllopsupplägg för andra forografer. Inget märkligt med det, men sedan såg han dessa snubbar jaga rätt på samma brudpar genom samma ursprungliga källa som han hade delat med sig av och desutom använde de hans teknik. Detta hände mer än en gång och de hörde aldrig ens av sig och tackade. Dessa amatörer saknade affärsmässighet och i motsats till min vän, visste de inte hur de skulle samarbeta under konkurrens.

För att vara en framgångsrik proffsfotograf krävs affärsmässighet. Affärsmässigheten borgar för hur man sår och skördar även då man konkurrerar om samma jobb. Samarbeta med konkurrerande fotografer och känn av när du skall lämna plats och när du kan hjälpa till. Detta är visdom som kommer från år av affärsutövning. Det är genant när folk ”kuggar ur” en bransch annan än försäljning för att sedan ge sig på fotografering.

Jag delar fortfarande med mig av allt jag kan till alla på denna site. Jag menar det verkligen då jag säger att teknisk färdighet har lite eller inget med din förmåga att tjäna en slant. Det har det verligen inte.

Bidrag

Om du tycker att ovan är till lika mycket hjälp som en bok eller kurs, som du annars hade varit tvungen att köpa, tar jag gärna emot ett bidrag så att jag kan skriva mer.

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact