Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

Miért osztják meg tudásukat a profik
(Why Pros Share Everything They Know - in Hungarian)

© 2007 KenRockwell.com
. Hungarian translation: Gábor Metzker

Please help KenRockwell..com

I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama. It helps me publish this site when you get yours from those links, too.

Also in English, Dutch, Indonesian, Norwegian, Swedish, French, Greek, German, Italian, Spanish, Finnish, Hungarian, Romanian, Polish, Hebrew, Bulgarian, Portuguese, Ukrainian, Russian and Afrikaans.

16 July 2007

Miért osztják meg tudásukat a profik

Oszd meg minden tudásodat

Ha még nem jöttél volna rá, nem tartogatok titkokat.

Az összes profi, akit ismerek, szabadon megosztja fő helyszíneit, technikáját és az üzleti gyakorlatát. Ez mindannyiunkat segít abban, hogy jobbak legyünk. Szerinted én miért csinálom ezt a website-ot?

Vajon Ansel Adams minden tudását megosztotta? IGEN! Egy legalább hat könyvből álló sorozatot publikált, amelyből az első három még ma is nagyon népszerű. Olvasd el őket, és minden technikai dolgot tudni fogsz, amit Ansel is tudott.

A fényképek képzeletből, megfigyelésből és inspirációból születnek. Mások technikájának és a helyszínek ismerete azonban nem fogja az ő eredményeiket reprodukálni.

Akik nem osztják meg a színhelyeket és a technikai tudásukat, azok vesztesek. Ők általában a legkevésbé tapasztaltak, vagy nem hivatásosak. Bizalmatlanok.

Tudjuk, hogy noha 10 millió fotográfus létezik, írtó sok lehetséges vásárló is van.

A tudás megosztása mindannyiunk javát szolgálja. Ha megpróbálsz egy titkot megtartani, azzal barátokat vesztesz, és megfosztod magad attól is, hogy még többet tanulhass. Nem fog jelentős versenyelőnyhöz juttatni, és az ember amúgy sem akar a barátaival szemben versengeni. A barátok megbeszélik, hogyha egy másik srácnak kell egy meló, és akkor félreállnak az útból.

A barátaim oda-vissza dobálják a munkákat, ha egyikük nem tud megcsinálni valamit.

Egyedül akkor kell óvakodnod, ha valaki órákon keresztül akar információkat kipumpálni belőled, de nincs mit megosztania viszonzásként. Ez nem megosztás, ez adományozás. Én még mindig elajándékozom minden tudásomat, de én fura vagyok.

Az egyik haverom órákat töltött más fotósokat fogadva az otthonában, és végigszaladtak az ő sikeres esküvői munkamenetén. Nem nagy ügy, amíg meg nem látta ugyanezeket a fickókat, ugyanazokkal a párokkal, amelyeket ugyanazokból a forrásokból szereztek, amelyeket ő megosztott velük, az ő fotótechnikáját használva. Ez nem egyszer megtörtént. Még fel sem hívták, hogy megköszönjék. Ezeknek az amatőröknek nem volt üzleti tapasztalatuk, és – a barátommal ellentétben – nem tudták, hogyan kell versenyhelyzetben jól együttműködni másokkal.

Ahhoz, hogy sikeres profi legyél, üzleti tapasztalat kell. Az üzleti tapasztalat megtanít arra, hogyan ossz meg valamit másokkal és hogyan legyen hasznodra, még hasonló üzletért versenyezve is. Dolgozz együtt versengő fotósokkal. Tudd, hogy mikor kell félreállni, és mikor kell segíteni. Olyan igazság ez, amely évek tapasztalatán nyugszik. Zavarba ejtő, amikor emberek megbuknak valamiben – nem üzleti téren –, s aztán megpróbálnak a fotográfia mezejére lépni.

Én még mindig megosztom a tudásomat ezen az oldalon mindenkivel. Komolyan gondolom, amikor azt mondom, hogy a technikai jártasságnak majdnem semmi köze ahhoz, hogy pénzt csináljon az ember. Semmi.

PLUG

Ha úgy gondolod, hogy ez legalább annyira segített, mint egy könyv, amit meg kellett volna venned, vagy egy tanfolyam, amit el kellett volna végezned, nyugodtan segíts némi adománnyal, hogy tovább írhassak. Kösz! Ken.

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact