Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

Nikon D80
© 2006 KenRockwell.com

Please help KenRockwell..com

Nikon D80

Nikon D80. mareste

Eu mi-am cumparat unul de aici. Deasemenea, cauta aici (fara obiectiv, 999 USD), aici sau aici (cu obiectivul de 18-55mm, la 1.099 USD), aici sau aici (cu noul obiectiv de 18-135mm la 1.299 USD). Bineinteles, "fara obiectiv" inseamna ca este livrat in cutie, cu toate accesoriile standard. Evitati cu orice pret magazinele care nu accepta carti de credit sau care cer bani in plus pentru aceste accesorii standard.

INTRODUCERE

Informatiile scrise cu rosu au fost actualizate la data de 6 octombrie 2006. Informatiile actualizate la 1 octombrie 2006 sau mai devreme sunt acum scrise cu negru.

Doriti sa vedeti gama de culori obtinute de mine cu D80? Aici e o fotografie pe care am facut-o intr-o parcare din Las Vegas, fara postprocesare, cu un obiectiv de 12-24mm:

Sunset, Las Vegas

Apus, Las Vegas, Nevada, 4 octombrie 2006. © 2006 Ken Rockwell

Da click pe imagine pentru JPEG-ul de 2,3MB in forma in care a iesit direct din aparat (out-of-camera JPEG). A obtine culori minunate inseamna sa stii sa alegi momentul si sa fii un bun observator.

NOU: Testare D80 pentru viteza card-urilor de memorie si pentru viteza de transfer.

NOU: Sesiune fotografica pentru testarea zgomotului si rezolutiei modelelor Nikon D80 / D200 / D70 si Canon 20D / 30D.

Sus    D80 vs. D200    Specificatii tehnice   Performanta   Obiective   De unde il iei

Nikon D80 are un senzor exceptional, vizorul si LCD-ul unui D200, inghesuite in corpul unui D70 sau D50. Are acelasi pret pe care il avea D70 in 2004: 999 USD. Astea sunt motivele pentru care D80 este un chilipir. Aparatul utilizeaza card-uri de memorie Secure Digital (SD) nu Compact Flash (CF). In plus, e diferit de D70 fiindca Nikon a mai redus dimensiunile.

Am cumparat si eu unul. Este la fel de usor de utilizat ca si D70, in schimb ii lipseste ceva din greutatea si din functiile mai deosebite, personalizate ale unui D200. Pentru detalii consulta paginile mele despre performanta si comparatia D200 vs. D80.

Ce sa alegi ? D80 sau D200 ? (click)

Nikon D80 back

Partea din spate a lui Nikon D80. mareste

SPECIFICATII TEHNICE

Sus   Introducere     D80 vs. D200    Performanta    Obiective   De unde il iei

Obiective: Aparatul functioneaza perfect cu orice obiectiv Nikkor AF produs dupa 1986. Exponometrul nu functioneaza cu obiective care au doar focalizare manuala.

Vizorul: E mare! Identic cu cel al lui D200, furnizeaza un grosisment de 0.94x pe un obiectiv de 50mm. Optional, vizorul are un grid rectangular. Eu las intotdeauna activ acest grid: ma ajuta sa obtin imagini bine aliniate.

AF: 11 zone, identic cu D200. Sistemul Nikon de focalizare automata (AF) a functionat dintotdeauna excelent. Foloseste modulul Multi-CAM 1000, la fel ca D200. Nikon prezinta si cateva optiuni noi pentru focalizare. Senzorul central poate fi programat sa opereze pe toata latimea cadrului. Intr-un alt mod de focalizare se pot selecta automat zonele AF. Nu prea sunt sigur ca aceasta este o noutate avand in vedere ca D200 face si el acelasi lucru.

Vizorul: Mare si luminos, identic cu cel al lui D200! E mult mai mare decat la D70 si D50. E ceva mai luminos decat cel al lui Canon 20D si 30D. Foloseste o pentaprisma din sticla. Are indicatoare mari, bine trasate, in partea inferioara, care sunt identice cu cele ale altor modele Nikon si mult mai lizibile decat in cazul lui 20D si 30D, care au caractere mai subtiri si contrast mai redus.

Exponometrul: "420 segment RGB Color Matrix" – Matrice color RGB cu 420 de segmente. Nikon a redenumit-o "3D Color Matrix Metering II". Are mai putin decat cele 1.005 segmente ale matricei din D200, dar si asa este mai mult decat suficient. In anii '80, cand a inventat exponometrul matricial, Nikon a facut cercetari pentru a determina numarul necesar de segmente. Au observat ca nu exista imbunatatiri semnificative peste 5 segmente. In prezent, au introdus toate aceste segmente mai mult din ratiuni comerciale. Cheia preciziei expunerii consta in inteligenta firmware-ului, care proceseaza informatiile de la toti acesti senzori.

Obturatorul: Este mecanic si permite expuneri intre 1/4.000 si 30 secunde precum si in mod Bulb. D70 avea un obturator electronic in plus care furniza timpi de pana la 1/8.000 sec.

Sincronizarea flash-ului: Se face pana la 1/200 sec., mai redusa decat cele 1/500 sec. ale D70 sau fata de 1/250 sec. ale D200. Asta din cauza ca D80 nu are obturatorul electronic pe care il are D70. D200 are uneori probleme la 1/250 sec., astfel ca sincronizarea de pana la 1/200 sec. a fost o alegere logica. Totusi mi-as fi dorit ca sincronizarea sa se poata face pana la 1/500 sec. Sincronizarea la timpi mici de expunere este importanta, dar celelalte imbunatatiri fata de D70 sunt mai importante.

Meniu-uri: Sunt personalizabile. Puteti determina ce anume trebuie afisat si ce nu. Ma indoiesc ca le veti putea reorganiza astfel incat sa aiba sens, acesta fiind un lucru pe care as fi vrut sa-l fi putut face cu D200, asa cum spuneam in Ghidul de utilizare D200.

Moduri scenice: Sunt in numar de sapte (portret, scene de noapte etc.). D200 nu le are, iar eu nu le-am folosit niciodata pe D70.

Flash: Integrat, i-TTL (sistemul CEL bun). Flash-ul integrat functioneaza si in mod commander pentru controlul wireless al flash-urilor externe. Am scris un articol despre cum sa utilizati flash-ul in mod wireless.

Frecventa cadrelor - viteza in mod continuu: 3 cadre pe secunda (CPS). D200 atinge 5 CPS, ceea ce e vital pentru fotografia sportiva, dar eu l-am setat pe al meu la 3 CPS, suficient pentru subiectele pe care le fotografiez. Un D200 e mai potrivit fotografiei profesionale in sport. Dar nu va faceti probleme din cauza asta daca doriti poze minunate cu copiii in timpul orelor de sport.

Buffer: E dependent de setari deoarece, in cazul fisierelor de dimensiune mica, aparatul goleste buffer-ul aproape la fel de repede pe cat le scrie. In cazul formatelor de calitate inferioara, ca de exemplu medium, Nikon sustine ca se pot obtine 100 de fotografii in mod continuu, dar numai 6 in format RAW. Eu nu am avut niciodata nevoie de un buffer care sa suporte mai mult de 9.

Senzorul: CCD de 10 megapixeli, imagini de 3.872 x 2.592 pixeli, o crestere de la cei 6 megapixeli ai D70 si D50. Senzorul are dimensiunea DX standard de 23,6 x 15,8 mm. In modurile Medium si Small, dimensiunea imaginilor este de 2.896 x 1.944 respectiv 1.936 x 1.296 pixeli.

ISO: 100 - 3.200 si Auto programabil (100 - 1.600). Sensibilitatile de peste 1.600 ISO sunt denumite de Nikon "Hi," astfel ca ISO 3200 este "Hi + 1." Este acelasi lucru. I-AM PRINS! Spre deosebire de D200, D80 nu afiseaza valoarea ISO in vizor. Verific in vizor sensibilitatea de fiecare data cand fac fotografii si intotdeauna mi-am dorit sa pot face acelasi lucru si cu toate celelalte aparate de fotografiat pe care le folosesc. Acesta este unul dintre lucrurile pe care nu le poate face D80 in comparatie cu D200.

Exista trei nivele selectabile de reducere a zgomotului produs la sensibilitati ridicate (High-ISO NR) si, tot selectabil, reducerea zgomotului la expuneri mai lungi de 8 secunde prin diferenta cu un cadru expus la zero (negru).

Nivelul de alb (White Balance): Identic cu D200: Auto (nivel de alb TTL cu un sezor RGB de 420 pixeli), lumina de zi (Daylight), tungsten, cer acoperit (Cloudy), fluorescent si umbra (Shade), toate cu ajustare fina; modificarea directa a temperaturii de culoare in grade Kelvin si, bineinteles, prestabilit (PRE), manual, prin intermediul unei referinte gri (gray card) sau a unui Expodisc. D80 are un sistem de bracketing pentru nivelul de alb. D200 are 1.005 pixeli pe senzor, dar 420 sunt mai mult decat suficienti. Aveti nevoie doar de cativa nu de cateva sute. Intotdeauna, actualizarea firmware-ului aduce imbunatatiri asa ca D80 va fi cel putin la fel de performant ca D200.

Ajustarea imaginii : reglajele obisnuite pentru Nikon: contrast, claritate (sharpness), saturatie etc.

Histograme: YRGB, la fel ca D200.

Format fisiere : NEF comprimat (RAW) si JPG.

Memorie: Card-uri Secure Digital (SD), nu Compact Flash (CF).

LCD: 2,5 inch (apx. 6,25 cm), imbunatatit de la 2,0 inch (apx. 5 cm). D80 are acelasi display de 230.000 pixeli, cu vizibilitate de 170 grade identica cu D200. Nikon anunta un buton dedicat zoom-ului pe imagine, dar, precum D70, D80 utilizeaza un buton comun cu functionalitatea de selectare a calitatii imaginii (QUAL).

"Smecherii"adaugate: In absenta unui computer, D80 va permite sa va jucati cu imaginile. Sunt convins ca aceste functii sunt foarte populare in Japonia, dar eu nu le-am folosit niciodata la mini-aparatul meu Casio care poate face lucruri similare. D80 are functia de indepartare a efectului de "ochi rosii", redimensionarea (cropping) si ajustarea (trimming) imaginii. In plus, are o functie de recuperare a detaliilor in umbre, denumita "D-Lighting". O functionalitate amuzanta, intalnita si la Casio, permite suprapunerea a doua imagini. Exista setari pentru modul alb/ negru, sepia (alb si maro), cianotip (alb si albastru), expunere multipla si filtre gen "skylight", "warm" si "color balance". Daca functioneaza la fel ca in Casio, aceste functionalitati salveaza un fisier nou modificat cu efectul respectiv, pastrand neafec tat originalul.

Controale: Iluminarea LCD-ului superior se face prin rotirea butonului de pornire-oprire, la fel ca la D200, D2X etc. D70 avea un buton separat. E mai bine la D80. Butoanele din spate au fost minimal rearanjate. Exista un buton dedicat selectiei modurilor de focalizare automata (AF), pe partea superioara a aparatului, o imbunatatire semnificativa fata de D70 unde modurile AF-S sau AF-C erau selectabile prin menu-uri.

Bateriile: Aceiasi acumulatori litiu-ion EN-EL3e ca la D200. Sufixul "e" semnifica prezenta in interiorul acumulatorului a unui sistem electronic de control al incarcarii sale. EN-EL3e functioneaza atat cu D80 cat si cu D70, D100 si D50, dar pentru ca sa functioneze, D80 are neaparata nevoie de un "e" EN-EL3e. D80 nu "vede" un acumulator daca acesta nu are al treilea pin de contact. D80 si D200 au acumulatori cu 3 contacte dintre care unul este pentru sistemul electronic de control. Acumulatorii mai vechi au numai doua contacte.

Accesorii standard (in SUA sunt incluse gratuit)

Iata ce e pus pe cutia aparatului meu:

D80 box and accessories

Aici este specificat ca, pe langa D80, mai primiti o curea, un obturator pentru montura obiectivului, un alt obturator pentru vizor (in caz ca nu aveti degete sau ochi care sa acopere vizorul impiedicand razele soarelui sa patrunda prin vizor si sa induca in eroare exponometrul), un ocluzor de cauciuc pentru vizor (de cele mai multe ori acestea cad si nu le simt lipsa), un cablu USB, un incarcator rapid (MH-18a) cu cablu de alimentare, un cablu audio-video (pentru conectarea la un televizor si vizualizarea fotografiilor), un acumulator litiu-ion EN-EL3e, acoperitoare de protectie pentru pastrarea acumulatorilor (si, desigur, sunt furnizate si usita compartimentului acumulatorului si acoperitoarea de cauciuc a mufelor de conectare), o acoperitoare de protectie transparenta pentru LCD (botezata "BM-7" de catre japonezii plini de imaginatie), obturator pentru contactele de pe sania flash-ului (nu inteleg de ce as avea nevoie de asa ceva - acest capac trebuie scos atunci cand vrei sa atasezi un flash extern - poate asta e motivul pentru care Nikon l-a denumit "BS-1"), un CD cu software, manualele si certificatele de inregistrare si garantie ale produsulu.

Evitati orice magazin care va taxeaza suplimentar pentru aceste accesorii. Nici sa nu incercati sa indicati eticheta de pe cutie (cea din imaginea de mai sus). Comerciantii cinstiti nu va vor jecmani pentru aceste accesorii. Toate sunt incluse, la fel cum o masina noua este livrata cu roti si volan fara sa vi se ceara bani pentru asta.

In ambalajul meu se gaseste o cutie care contine corpul aparatului si alta cutie mai mica cu toate accesoriile. Exista lucruri pe care nu le-am desfacut niciodata, ca de exemplu software-ul (evit software facut de producatorii de aparate foto), manualele (le descarc de pe net) si certificatele de garantie (ma inregistrez online). Nu am utilizat acumulatorul cel nou: am despachetat doar corpul aparatului si nici macar nu am atins noul acumulator sau incarcatorul lui deoarece le pot utiliza pe cele pe care le-am folosit cu D200. Slava Domnului, cele mai multe accesorii se pot utiliza la D50 / D70 / D80 / D100 si D200.

Ce nu este inclus:

Trebuie sa cumparati un card de memorie (eu folosesc un SanDisk SD de 2GB) si obiectivele.

Nu e nevoie de un cititor de card-uri: puteti descarca fotografiile direct din aparat doar prin conectarea cablului USB. Aparatul va fi "vazut" ca un alt drive si descarcarea se face RAPID prin drag-and-drop pe unitatea de disc a computerului dv.

Daca achizitionati aparatul la kit (cu un obiectiv), primiti inca o cutie care contine obiectivul.

Accesorii optionale:

Maner (grip) vertical, MB-D80, cu buton rotativ, buton de declansare si buton AE/AF-lock. Poate gazdui unul sau doua acumulatoare EN-EL3e sau sase baterii AA. In cazul bateriilor AA poate functiona cu cele alcaline, acumulatori Ni-MH, baterii cu litiu de unica folosinta (scumpe) si porcariile alea de baterii "Heavy Duty" nichel-mangan care se vand in toate buticurile si chioscurile din lume.

Telecomanda fara fir (wireless) prin infrarosu ML-L3 (la fel ca la D70).

Telecomanda cu fir MC-DC1.

Dimensiuni: 132 mm latime x 103 mm inaltime x 77 mm adancime. E ceva mai mic decat D70. Are aceeasi adancime si latime ca D50 fiind ceva mai inalt decat acesta.

Greutate: 585 grame, fara baterie, card de memorie, obturator montura obiective si acoperitoarea LCD-ului. Greutatea este identica cu D70.

Pret: 999 USD.

Anuntat: La data de 9 august, 2006. Eu mi l-am comandat in aceeasi zi si deja l-am primit.

Disponibilitate pe piata: Livrabil in SUA de la 1 septembrie 2006.

Nikon D80 top

Nikon D80 cu noul obiectiv de 18 - 135 mm. mareste

MANUALUL UTILIZATORULUI

Manualul pentru SUA poate fi vizualizat aici. Pentru cei suficient de nebuni ca sa-l tipareasca, dau aici link-ul catre versiunea printabila.

PERFORMANTA

Sus   Introducere    D80 vs. D200     Specificatii tehnice     Obiective   De unde il iei

NOU: Testare D80 pentru viteza card-urilor de memorie si pentru viteza de transfer.

NOU: Sesiune fotografica pentru testarea zgomotului si rezolutiei modelelor Nikon D80 / D200 / D70 si Canon 20D / 30D.

Reincarcarea flash-ului

Flash-ul intern are nevoie de ceva timp pentru a se reincarca – cateva secunde – daca a fost folosit la putere maxima. Daca asta va va enerva (o sa va enerveze), utilizati un SB-600 extern care se va reincarca aproape instantaneu, in conditii similare de utilizare.

ERGONOMIE

Similara cu D70, adica foarte bine.

O mica diferenta intre D70 si D80 este functia selectoarelor rotative in timpul fotografierii si a vizualizarii fotografiilor.

Cand se vizualizeaza imaginile, la D80 selectorul rotativ din spate selecteaza imaginile iar cel din fata selecteaza tipul de informatii afisate pentru fiecare imagine.

La D70 in modul vizualizare actionarea selectoarelor rotative nu are nici un efect.

D200 va permite sa configurati modul de lucru in ambele feluri.

In modul vizualizare este extrem de utila utilizarea selectoarelor pentru a naviga printre imagini.

In modul inregistrare, aceste selectoare sunt utilizate pentru modificarea diafragmei si a timpului de expunere in toate modurile de lucru, inclusiv compensare in modul program (P).

Cand faceti fotografii, utilizarea functiei de control a imaginii (Review) poate crea confuzii deoarece selectoarele rotative capata functii diferite dupa ce este luata fiecare imagine. Asta se datoreaza intrarii in modul vizualizare dupa fiecare expunere si interpretarea actionarii selectoarelor rotative drept comenzi in modul vizualizare. Functia de control a imaginii (Image Review) raspunde, dupa fiecare expunere, de afisarea imaginii pe LCD.

Daca utilizati functia de control a imaginii (Image Review), modul vizualizare controleaza selectoarele rotative pana in momentul in care apasati pe declansator pentru a reveni in modul inregistrare. In plus, daca in timpul controlului imaginii nu actionati declansatorul, D80 nu ia in considerare timp de o secunda comenzile transmise de selectoarele rotative, adica exact atat cat ii ia ca sa afiseze imaginea pe display.

Ma intriga faptul ca nu pot utiliza selectoarele rotative pentru a modifica diafragma sau timpul de expunere in secunda necesara aparatului sa pregateasca o imagine pentru vizualizarea pe LCD-ul de control. D80 nu se sinchiseste ca apas pe butonul de declansare decat in momentul in care a afisat imaginea pe LCD. Acest lucru nu se intampla atunci cand tineti degetul tot timpul pe declansator, intr-o sesiune continua de expuneri; D80 se apuca sa afiseze imaginile doar dupa ce declansatorul nu mai este apasat.

E caraghios – dar nu reprezinta o problema – faptul ca D80 ma ignora complet atunci cand rotesc ca nebunul selectoarele in incercarea mea de a modifica expunerea urmatoarei imagini. In acest timp, el doar schimba imaginile pe care mi le afiseaza pe ecran iar eu incerc sa fac fotografii!

Canon 30D nu are aceasta problema. Firmware-ul sau este suficient de inteligent pentru a lua in considerare permanent comenzile date de selectoare si poate modifica expunerea in orice moment, chiar si in timpul vizualizarii de control a imaginilor. 30D este suficient de inteligent si considera ca primeste din partea selectoarelor rotative o comanda de navigare printre imagini doar atunci cand se intra in modul vizualizare prin apasarea butonului play. E o chestiune minora, dar ma deranjeaza.

Precizia ceasului intern

In cazul aparatului meu, ceasul intern o ia inainte cu 13 secunde pe luna.

FOCALIZAREA

Viteza sistemului de focalizare automata (AF)

Focalizarea automata (AF) este rapida daca obiectivul a fost bine ales. Functioneaza bine si in lumina putina, la fel ca D200.

Utilizand acelasi obiectiv, este la fel de rapid ca D200. Viteza de focalizare variaza de la mediocra – in cazul obiectivelor lente – la aproape instantanee cu un 80-200 f/2,8 AF-S.

Cu acelasi obiectiv, D200 a focalizat la fel de rapid.

18-200mm VR este aproape la fel de rapid ca 18-135mm, desi 18-135mm pare ca obtine mai lent la prima incercare focalizarea pe subiectele dificile cum ar fi, de exemplu, norii.

Usurinta cu care se selecteaza zonele de focalizare

Fata de D200: imi lipseste posibilitatea de a apasa pe centrul selectorului, functionalitate intalnita si la Canon 20D si 30D. Trebuie sa fac cale intoarsa pana la senzorul central. Nu pot apasa pur si simplu pe centrul acestui selector deoarece D80 nu are senzor pentru zona centrala a selectorului.

Modurile AF automate

Modul AF-A – care selecteaza in mod automat un punct unic de focalizare sau permite urmarirea miscarilor – pare sa functioneze corect.

Mi-ar fi placut sa poata face acelasi lucru si D200, dar D200 are un comutator dedicat care permite selectia acestor doua moduri. D80 necesita intrarea in menu pentru a selecta manual aceeasi optiune.

Prioritati in focalizare

Asa cum il utilizez eu, D80 functioneaza in modul AF preferat de mine: prioritate pentru focalizare.

Asta inseamna ca nu declanseaza pana nu obtine focalizarea perfecta. Aparatele de fotografiat mai vechi, in modul de focalizare continua (AF-C), declansau in clipa apasarii pe buton deci nu tineau cont de focalizare sau nu aveau posibilitatea controlului. Asta facea ca majoritatea fotografiilor dintr-o secventa sa iasa defocalizate.

Vestea buna: acum, cu D80, toate fotografiile dintr-o secventa in miscare vor fi focalizate.

Vestea proasta: scade frecventa cadrelor. Nu declanseaza decat atunci cand atinge focalizarea.

Prefer mai putine fotografii focalizate secventelor lungi si defocalizate cu D70.

La D200 si D2X exista posibilitatea selectiei acestui mod. La D80 si celelalte modele este mod prestabilit.

Daca declansarea va face probleme si nu se produce, verificati in coltul din stanga jos al vizorului prezenta cercului verde care indica atingerea focalizarii. Pentru a declansa, indicatorul trebuie sa fie aprins. Daca utilizati obiective de alta marca decat Nikon, in special daca utilizati alt senzor decat cel central, e posibil sa nu obtineti o focalizare perfecta, iar declansatorul se va bloca. M-am lovit de asta cand testam obiective cu cuprindere mare (ultra-wide); uneori Sigma-urile nu dau imagini suficient de clare pentru ca D200 sa considere ca a focalizat!

Precizia sistemului de focalizare automata

Nu am intalnit precizie mai mare la o diafragma de 1,4 decat cea oferita de sistemul de focalizare automata de pe D80 cu obiectivul de 28mm f/1,4 AF. E grozav – si rar intalnit – sa ai un aparat foto calibrat suficient de bine pentru a obtine imagini clare la diafragma 1,4.

Precizia focalizari este deasemenea constant ridicata la diafragma de 2,8, cu obiectivul 80-200mm f/2,8 AF-S. Impresionant este si cat de rapid focalizeaza aparatul cu acest obiectiv profesional.

Cu un obiectiv din 1986 – 70-210mm f/4 AF – D80 are o precizie buna la diafragma 4 si distante focale de 70, 116 si 210mm.

Precizia focalizarii manuale

Pare buna utilizand un obiectiv manual de 50mm f/1,4. Nu m-am jucat foarte mult fiindca in acest caz nu am exponometru!

Calibrarea focalizarii

Distanta dintre planul focal si montura obiectivului este corecta. Cu un obiectiv manual, la diafragma 1,4, pe infinit, focalizarea e buna.

CALITATEA IMAGINII

Calitatea imaginii este identica cu a lui D200, adica excelenta. Asa cum spuneam in sesiunea fotografica pentru testarea zgomotului si rezolutiei modelelor Nikon D80 / D200 / D70 si Canon 20D / 30D, cele mai multe aparate foto sunt identice. Diferenta cea mai mare o aduc aptitudinile dv. de fotograf.

Minunat. Imagini uniforme, clare, pline de culoare, lipsite de zgomot si de defecte si am testat pana acum doar cu obiectivul 18-135mm. Da click aici pentru un JPEG de 2,5MB direct din D80, cu obiectivul 18-135. Imi cer scuze, dar veti avea nevoie de un soft precum Photoshop pentru a-l vizualiza cum trebuie - altfel nu incape pe ecran. Este o imagine luata in graba, dar veti constata cat de "curata" este. Este atat de "curata" incat veti putea face diferenta dintre murdaria de pe masina si orice zgomot de imagine si veti distinge fiecare fiecare aschie metalica din vopsea! D80 nu genereaza imagini zgomotoase.

Pe de alta parte, asta e o dovada a deserviciului pe care vi-l fac imaginile neprelucrate postate pe web. Puteti afla ceva semnificativ doar analizand imaginea prin intelepciunea unei priviri experimentate si in cunostiinta conditiilor in care imaginea respectiva a fost luata. In afara de situatiile in care ma secondeaza cineva care fotografiaza aceleasi subiecte si care are experienta pentru a intelege ce se vede, cei mai multi ajung in final sa traga concluzii cu totul si cu totul false deoarece observa lucruri pe care le atribuie unor cauze complet gresite.

Cineva mi-a scris: "Tocmai am citit recenzia ta la obiectivul de 18-135mm si, cand m-am uitat pe imaginea de 2,5 MB a acelui Saab gri, am observat ceva ce semana cu o concentratie de pixeli fierbinti (hot pixels, in eng. in orig. - nt). Le-am observat pe partea dreapta a capotei (de partea pasagerului), sub farul drept si pe partea dreapta a parbrizului."

Evident, asta m-a facut curios si m-am uitat. Avea dreptate - acele puncte pe care mi le-a indicat existau. Bineinteles ca am analizat si celelalte imagini similare, atat de multe incat nu le pot pune pe site, si suspiciunea mi s-a confirmat. Punctele de pe masina sunt excremente de albina, foarte frecvent intalnite in insorita California. Punctele se gasesc in aceleasi locuri pe masina, in fiecare fotografie si se misca solidar cu masina atunci cand pozitia acesteia este diferita, de la o fotografie la alta.

Sunt sigur ca aceasta persoana a postat deja pe vreo 37 de forumuri si este cu siguranta convinsa ca a descoperit o problema majora. Nicidecum. In realitate nici nu exista ceva numit "concentratii de pixeli fierbinti". Pixelii devin fierbinti (pierd sarcini) pe rand, nicidecum in grupuri.

Asta demonstreaza ca oamenii mai bine ar citi ceea ce am de spus si nu trebuie sa traga concluzii pripite din cateva imagini-exemplu. Am analizat sute de cadre luate cu D80 (in curand vor fi cateva zeci de mii) si o sa va spun ce descopar. Puteti trage concluzii doar daca stati cu mine si aveti instrumentele care sa sorteze toate aceste imagini. Diferentele intre aparatele de fotografiat sunt foarte subtile. Ceea ce oamenii percep ca diferente sunt, de fapt, diferente determinate de conditiile de testare si mediu.

CULORILE

Mi-am configurat D80-ul la fel precum celalalte aparate Nikon: + saturatie si mod de culoare (sRGB) III. Asa obtin garantat cele mai vii culori, lucru pe care il prefer.

Culorile sunt asemanatoare cu cele ale D200 si complet diferite de D70. Asta e fantastic! Iubesc aspectul mai cald si mai saturat al fotografiilor facute cu D200 si D80. Nu-mi place cel rece si mai putin saturat al fotografiilor facute cu D70. Pentru a obtine cele mai stralucitoare culori, am configurat menu-ul Optimize Image pe Custom > + Saturation si modul de culoare III. Las celelalte configurari pe setarile implicite sau pe Auto.

Vreau sa reamintesc un lucru important: D80 da imagini mult mai calde decat D70 sau alte aparate Nikon mai vechi. Acestea sunt aproape identice cu imaginile pline de caldura ale lui D200 si total diferite de cele obtinute cu D70.

Rosul "urla" in imaginile luate cu D80:

Nikon D80 Saab 9-3

Un Saab 9-3 foarte rosu

Evident este tot o imagine usor supraexpusa. E pusa pe web asa cum am luat-o.

Rosul oferit de D80 este absolut nebun. Il iubesc. Culorile din imaginea de mai jos sunt rezultate direct din aparat, nu am modificat nimic in afara de dimensiunea imaginii:

Nikon D80 flower example

O floare foarte rosie sub cer acoperit

Photo info: D80, saturatie +, mod culoare III, scalat la 50%, 18-135mm @ 135mm @ 5cm , auto WB, AUTO ISO @ ISO 100, Program Auto f/5,6 @ 1/40, si compensare de -0,3 stopuri la expunere. D200 nu ar avea niciodata nevoie de aceasta compensare a expunerii. Se pare ca D80 are tendinta sa supraexpuna in modul Spot.

Nivelul de alb (White Balance)

Modul manual (preset - PRE) de setare a nivelului de alb (WB) se utilizeaza usor si functioneaza perfect in conditii dificile de iluminat cum ar fi cele oferite de lampile fluorescente.

CLARITATEA

Identica cu D200 .

Pentru detalii si exemple vezi sesiunea fotografica pentru testarea zgomotului si rezolutiei modelelor Nikon D80 / D200 / D70 si Canon 20D / 30D.

EXPUNEREA

Flash: Asa cum Nikon ne-a obisnuit, expunere perfecta cu flash-ul si obiectivele din clasa D. Nu conteaza daca subiectul este negru ca taciunele sau complet alb; in toate expunerile facute aparatul a estimat corect distanta.

Lumina ambientala: Nikon prezinta un nou exponometru tip matrice. D80 al meu face lucruri pe care nu le-am mai intalnit pana acum. Daca utilizati modul Matrix si aveti un subiect intunecat in centru, asta va da un plus de expunere comparativ cu alte aparate Nikon. Adica am obtinut mai multe imagini supraexpuse decat ma asteptam (exemplul tipic este imaginea unui caine mare si negru pe o pajiste verde), dar este mult mai probabil sa ofere expuneri corecte in caz de subiecte contralumina. Iti ia ceva timp pana te prinzi de asta. Asta nu inseamna ca e bine sau rau - fiecare exponometru "citeste" obiectele in mod diferit si un fotograf bun stie cum sa scoata ce e mai bun din aparatul sau de fotografiat. Nu prea m-am asteptat la asa ceva din partea acestui nou firmware, dar e mult mai aproape de ceea ce isi doresc amatorii: D80 tinde sa supraexpuna.

Se pare ca nu are capacitatea aproape telepatica a lui D200 de a expune corect culorile primare intense. Cele mai multe aparate foto au tendinta de a le supraexpune, iar D80 nu face exceptie de la regula. Pe de alta parte, fotografia este o arta si multi fotografi vor prefera modul in care expune D80. Totul depinde de firmware.

Modul Auto Program

Acesta selecteaza timpi de expunere din ce in ce mai rapizi pe masura ce distanta focala a zoom-ului creste. Toate aparatele Nikon din esalonul inferior fac asta, in timp ce cele profesionale pastreaza constante valorile program pe masura ce zoom-ul creste.

ZGOMOTUL SI SENSIBILITATEA (ISO)

Pentru detalii si exemple vezi sesiunea fotografica pentru testarea zgomotului si rezolutiei modelelor Nikon D80 / D200 / D70 si Canon 20D / 30D.

Pixeli fierbinti (hot pixels)

Nu am descoperit nici unul la D80. D200 are cativa. Dar e un lucru normal.

ISO 400

La ISO 400 imaginile arata fantastic. Din punctul meu de vedere arata la fel ca la ISO 100 in cazul fotografiilor obisnuite. Iti da voie sa lucrezi la ISO 400 cat de mult vrei. Imaginea din stanga este un cadru complet, iar cele doua din dreapta sunt decupaje la 100% (100% crops). Sunt obtinute din JPEG-uri Medium (2.896 x 1.944 pixeli, calitate Basic 440 kB) adica aceste decupaje de 100% sunt identice ca imaginea intreaga marita la 75 cm lungime.

Daca privim chiar si fundalul neclar, nu se poate observa un nivel de zgomot pentru care sa ne facem probleme. Acest zgomot este nedecelabil in orice regiune clara a imaginii sau cu detalii fine.

Zoo
ISO 100
ISO 400

Toate imaginile sunt luate cu un obiectiv de 80-400 mm VR, tinut in mana. Imaginile luate la ISO 400 sunt expuse 1/1.250 sec, iar cele la ISO 100, 1/320 sec. Care nivel de sensibilitate (ISO) credeti ca ofera imaginea cea mai clara? Eu utilizez ISO 400 mai tot timpul.

ISO 1600

ISO 1.600 arata fantastic! Aici este un JPEG neprelucrat, din D80 cu un obiectiv de 18-135 mm. Imi cer scuze din nou: e ora de culcare si nu am avut timp sa-l formatez pentru a fi vizibil in intregime. Aveti nevoie de un soft precum Photoshop pentru a-l vizualiza in conditii bune. Acel ceva care seamana a zgomot sunt, de fapt, detaliile fine de pe meniu!

AUTO ISO cu Flash

Aici e o mica problema.

Nu mi-am dat inca seama cum sa lucrez in modul AUTO ISO cu Flash. Aparatul ramane la cel mai mic ISO si alege un timp de expunere la valoarea minima a Flash-ului, de obicei 1/60 sec.

VIZUALIZAREA IMAGINILOR si LCD-ul

LCD-ul este fantastic: e mare si luminos. E la fel ca la D200: imaginea arata la fel din toate unghiurile.

Pentru verificarea focalizarii, display-ul lui D80, ca si cel al lui D200, ofera o imagine perfect fidela la 100% marire. Imediat peste este 200%. Am observat ca nici Canon 20D nici 30D nu fac acest lucru: la 100% cele doua aparate Canon nu pot afisa o imagine la rezolutie maxima. Acest lucru este evident daca vei face cateva teste cu mire Star Targets si le vei compara cu imaginile de pe computer.

DATELE

Dimensiunea fisierelor

Scenele cu multe detalii (busy scenes) sunt procesate pe un numar mai mare de biti. Scenele cu mult spatiu in jurul subiectului (quiet scenes) sunt procesate pe un numar mai mic de biti. Cadrele goale, precum cele cu cer, au nevoie de mai putin pentru acelasi nivel de calitate. E usor de tinut minte asa: cu cat sunt mai multe in fotografie cu atat mai multi biti sunt necesari pentru a genera imaginea.

Acestea sunt rezultatele obtinute de mine. Am scos in evidenta modurile utilizate cu fiecare aparat.

Pentru imagini in mod Large, la rezolutie 3.872 x 2.592 pixeli:

  D80 D200 S.P. / Comp. D200 O.Q. /Uncomp.
       
Scene cu multe detalii (busy scenes) 1.2 MB - Basic 1.2 MB - Basic 1.7 MB - Basic
  2.3 MB - Normal 2.3 MB - Normal 3.4 MB - Normal
  4.6 MB - Fine 4.5 MB - Fine 6.8 MB - Fine
  9.2 MB - NEF 9.3 MB - NEF 15.9 MB - NEF
       
Scene cu putine detalii (quiet scenes) 1.2 MB - Basic 800 kB - Basic 1.7 MB - Basic
  2.4 MB - Normal 2.4 MB - Normal 2.9 MB - Normal
  4.3 MB - Fine 3.7 MB - Fine 4.8 MB - Fine
  8.7 MB - NEF 8.3 MB - NEF 15.7 MB - NEF
       
Cer senin 275 kB - Basic 225 kB - Basic 365 kB - Basic
  925 kB - Normal 840 kB - Normal 1 MB - Normal
  1.2 MB - Fine 1.3 MB - Fine 2 MB - Fine
  6.6 MB - NEF 6.6 MB - NEF 14.9 MB - NEF

"D200 S.P. / Comp" – JPEG Size Priority si NEF comprimat.

"D200 O.Q. / Uncomp" – JPEG Optimize Quality si NEF necomprimat.

D200 ofera posibilitatea alegerii intre NEF comprimat si necomprimat si doi algoritmi de compresie JPEG. Am explicat asta in paginile Compresia la D200 si Exemple de setari pentru modificarea calitatii imaginii la D200. D80 da aceleasi rezultate ca D200 in modurile care dau prioritate dimensiunii imaginii (Size Priority) pentru dimensiuni identice ale fisierelor.

D80 nu are in menu optiuni pentru calitatea in modul prioritate dimensiune (Size Priority) – oricum nu este favoritul meu – si nici in modul NEF comprimat, pe care il aleg de regula deoarece parametrii de calitate sunt nemodificabili in aceste moduri.

Compatibilitatea fisierelor RAW

Ca in orice situatie cand apare un nou model de aparat foto, soft-urile furnizate de terti pentru "citirea" fisierelor RAW sunt ca si inexistente pana nu apare un update, lucru care se intampla cateva saptamani mai tarziu. Asta e inca un motiv pentru care nu lucrez in modul RAW.

Transferul

Am descarcat de pe D80-ul meu 500 MB de imagini intr-un minut pe un Mac. Nu am avut nevoie de un cititor de card-uri! Tot ce trebuie facut este sa conectati un cablu USB standard si D80 va fi vazut ca unitate externa de pe care puteti face drag-and-drop.

Poti citi mult mai mult la pagina testare D80 pentru viteza card-urilor de memorie si pentru viteza de transfer.

Eficienta compresiei JPEG (ignora daca nu stii despre ce e vorba)

Este la fel de eficienta bit-cu-bit cu D200. Din pacate, D80 nu ofera posibilitatea de a alege intre JPEG la calitate optima (Optimal Quality JPG) si JPEG cu prioritate pentru dimensiune (Size Priority JPG).

DURATA DE VIATA A BATERIILOR

Excelenta!

Am facut 700 de fotografii la prima incarcare in conditiile in care – fiind un aparat nou – m-am jucat mult cu menu-urile si cu vizualizarea fotografiilor. Probabil ca este un record: mi-am irosit cea mai mare parte a timpului navigand prin menu-uri si nu facand fotografii astfel ca, de obicei, acumulatorul se descarca destul de repede la prima utilizare.

Am facut 1.000 de fotografii la a doua incarcare. Ca durata pare a fi in ordine.

La a treia incarcare am reusit 1.400 de fotografii. Asta a inclus si multe secvente continue de fotografii. Lucrand in acest mod pot obtine mai multe cadre decat in modul single.

Utilizez flash-ul probabil la fel de mult cat il utilizati si voi, adica probabil o data la fiecare cinci expuneri. Lucrez pe tot parcursul zilei si activez flash-ul cand e timpul sa intru in casa. Il mai utilizez si cand fac fill-uri persoanelor fotografiate sub lumina soarelui.

Durata de viata e de aproape trei ori mai mare decat la D200. Voi uita destul de usor sa incarc acumulatorul deoarece nu cred ca voi avea nevoie sa-l incarc des. In cazul unui amator probabil ca va rezista o luna sau chiar mai mult!

D200 epuizeaza bateriile si credeam ca asta se datoreaza display-ului mare si luminos. Vestea buna e ca, desi D80 are acelasi LCD "tridimensional", acumulatorul rezista mai mult. Deci puteti utiliza cat doriti LCD-ul.

INDICATORUL BATERIILOR

Alte vesti bune: indicatorul incarcarii bateriilor functioneaza la fix si vei stii exact cata "viata" mai au. Este identic cu cel de la D2Xs si D200, diferit de indicatorul in doua trepte de tip "aproape mort sau complet mort" de la D50 si D70.

Daca ai folosit aparatul timp de o luna si indicatorul spune "50%", poti continua sa lucrezi.

Afiseaza cu precizie in 5 segmente care corespund intervalelor de incarcare de 0-20%, 21-40%, 41-60%, 61-80% si 81-100%.

Indicatorul bateriei este afisat in partea inferioara a vizorului atunci cand atinge valori de sub 20% incarcare. Cu exceptia situatiei in care faci gresala sa dezactivezi optiunea custom 09, indicatorul bateriei va fi intotdeauna afisat atunci cand nivelul atinge valori de sub 20%.

Ai nevoie de informatii si mai precise ? Intra in MENU > icoana cheie > Battery Info si vei avea informatii la nivel de procent precum si numarul de fotografii facute pe incarcarea curenta. Pentru a intra in acest menu trebuie ca optiunea CSM/Setup (din MENU > cheie) sa fie pe "full".

Citeste si sfaturile mele pentru marirea autonomiei bateriei. Acumulatorii de la D70 si D200 sunt inca aproape noi desi am facut cu fiecare aparat cate 25.000 de fotografii.

Mult mai multe informatii in curand!

Nikon D80 front

Nikon D80. mareste

OBIECTIVE RECOMANDATE

Top   Introducere     D80 vs. D200    Specificatii tehnice    Performanta    Obiective   De unde il iei

Obiectivul Nikon 18-200mm VR nu se compara cu nici un alt obiectiv de-al meu. Inlocuieste o intreaga traista de obiective. Va sugerez sa va luati unul fiindca va va oferi aceleasi avantaje.

Nikon 18-200mm VR este dificil de obtinut. Probabil veti face ce am facut si eu, adica il veti cauta si veti astepta. Dar sunt fericit ca am asteptat fiindca a meritat. De fapt am asteptat mai mult de 30 de ani pentru un obiectiv de genul lui Nikon 18-200mm. Dar despre asta mai multe pe pagina lui.

Aveti buget limitat? Atunci e posibil sa fie mai rentabila combinatia D50 + 18-200mm. Daca sunteti hotarat pentru D80, 18-55mm este alegerea perfecta, fiind mai ieftin, mai ales daca nu va trebuie distanta focala mare (tele). Daca va trebuie, adaugati-l pe lista si pe 70-300mm G, un obiectiv la fel de accesibil. Astfel, cu ajutorul a doua obiective, veti acoperi toata gama distantelor focale necesare.

Daca nu aveti nici un obiectiv si va trebuie ceva urgent, va sugerez sa cumparati un 18-55mm cat timp veti astepta sa devina disponibil un 18-200mm. 18-55mm se poate obtine usor la kit (impreuna cu corpul aparatului).

18-70mm este bun, dar per total nu-l intrece pe 18-55mm. 18-70mm costa de trei ori mai mult.

Nu m-as aventura la nici un alt obiectiv in afara de cele originale Nikon. Evitati obiectivele de alta marca, mai ales cele de 18-200mm care se vand la kit in anumite magazine. Aceste Sigma, Tamron, Quantaray etc. nu au nimic in comun cu obiectivele Nikon si, cel mai important, nu au sistem de reducere a efectului vibratiilor (VR – Vibration Reduction). Fara VR este dificil sa se obtina fotografii clare la 200mm. Daca aveti buget limitat cheltuiti mai bine aceeasi suma pe combinatia Nikon 18-55mm si the Nikon 70-300G.

Mai am o tona de informatii pe pagina despre obiectivele Nikon.

CUM SA FACETI ROST DE UNUL

Top   Introducere     D80 vs. D200    Specificatii tehnice    Performanta    Obiective   De unde il iei

Pe al meu l-am comandat aici pe 9 august. A sosit pe 1 septembrie. Am avut nevoie doar de unul singur asa ca, daca Ritz nu l-ar fi avut in stoc inaintea altor magazine, l-as fi comandat aici (doar corpul – 999 USD), aici sau aici (la kit, cu obiectivul 18-55mm, la 1.099 USD) sau aici si aici (cu un obiectiv mai nou, 18-135mm, la 1.299 USD).

Avand in vedere ca toti cei care l-au comandat nu au asteptat mai mult de o luna, sper ca D80 sa fie mai usor de obtinut decat D200.

Ritz, Amazon.com si Adorama sunt, toate, magazine excelente. Feriti-va de comerciantii care nu accepta card-uri de credit. In general sunt tranzactii frauduloase. Pentru asta cititi pagina mea cu sfaturi pentru cumparatori.

La prima vedere, Nikon prefera sa vand un corp cu obiectiv la kit decat doar corpul aparatului fiindca asa e mai putin probabil ca veti alege un obiectiv produs de alta firma. Din acest motiv, kit-urile sunt mai usor de gasit. Imi place mult cel mai ieftin zoom de la Nikon, 18-55mm; ar trebui sa cumparati acest kit si, cand veti avea posibilitatea, sa cumparati si obiectivul Nikon 18-200mm VR .

In functie de cat de repede veti face rost de 18-200mm, s-ar putea sa va doriti sa cumparati aici, aici sau aici un D80 cu excelentul (si accesibilul) obiectiv 18-55mm si apoi sa vindeti acest obiectiv, cand veti obtine un 18-200mm VR. Personal nu ma prea dau in vant dupa obiectivele 18-135 sau 18-70mm.

La fel ca majoritatea noilor aparitii Nikon, nici acesta nu va va astepta cu lunile pe un raft. Comandati unul si aveti rabdare.

MULTUMIRI

Ii multumesc lui Rob din Maryland fiindca mi-a adus aminte sa-mi comand un D80 chiar in ziua in care a fost lansat pe piata!

MENTIUNE

Daca informatiile de aici vi s-au parut la fel de utile precum o carte pe care ati cumparat-o sau un atelier de lucru la care ati participat, nu va dati in laturi sa ma stimulati a scrie mai mult printr-o donatie. Deasemenea, dezvoltarea site-ului este sprijinita de fiecare data cand veti cumpara prin Ritz, Amazon sau Adorama. Eu le folosesc serviciile si le recomand personal.

Multumesc pentru lectura!

Ken

 

 

 

Atentie: Reclamele de mai jos sunt furnizate de o terta parte, iar eu nu apuc sa le vad inainte de a aparea pe ecran. Mai multe informatii la pagina de sfaturi pentru cumparatori. Personal imi cumpar "jucariile" la Ritz, Amazon si Adorama.

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact