Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

 

Ritz Camera

adorama

I personally buy from Ritz, Adorama and Amazon. I can't vouch for any other ads.

 

Fotografie draait puur om creativiteit. (Photography is not a Spectator Sport - in Dutch)
© 2007 KenRockwell.com

Please help KenRockwell..com

I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama. It helps me keep adding to this site when you get yours from those links, too.

Luglio 2007 (also in English, Italian and Polish)

July 2007

Fotografie draait puur om creativiteit. Je moet de foto máken, niet nemen. En dat is lastig. Zoals met heel veel dingen, het is lastig om van niets, iets te maken.

Te veel mensen vergelijken een camera, onterecht, met bijvoorbeeld een DVD-speler of iPod. Het is altijd makkelijk om kritiek op muziek of een film te geven. Net als op andermans foto's. Maar zélf een goede foto maken, daar draait het om.

Veel mensen die naar sport kijken, zullen altijd opmerkingen maken over het spel en hoe het beter kan. Hoe slecht die bepaalde voetballer wel niet is. De beste stuurlui staan aan wal luidt het welbekende gezegde. Zulke mensen zullen op het internet ook alleen maar praten over camera's, hoe slecht of goed een bepaald type wel of niet is. Maar zelf fotograferen? Ho maar.

Dit werd mij nog eens extra duidelijk gemaakt toen ik geschreven werd door iemand die vond dat enkele voorbeeld foto's, gemaakt voor een test, onscherp waren. Op mijn vraag "hoezo, niet scherp? En waarmee vergeleken?" luidde het antwoord: "vergeleken met een ander voorbeeld" op een andere website, nota bene van een ander objectief. Toen realiseerde ik mij dat ik een nieuw, nog lager niveau van de non-fotograaf had ontdekt.

Zie het maar als dat ongeveer elke jongen op de middelbare school je kan vertellen wat de specificaties van alle Ferrari's ooit gemaakt zijn, maar er zelf nooit in gereden zal hebben. Zo zijn er ook mensen die nooit een camera zullen bezitten, maar er wel over mee willen praten op het internet. Om foto's te maken moet je stoppen met praten en eropuit gaan, foto's maken! Een heel dure camera kopen helpt daarbij natuurlijk niet. Iemand met talent en een $135 Canon A550 zal nog steeds betere foto's maken dan iemand die camera's spaart en zo'n beetje elk model in bezit heeft.

Typemachines schrijven geen Vonnegut verhalen en iPods componeren geen symfonie van Brahms. Net als een Leica geen Salgado foto's maakt. Ik kan maar niet begrijpen dat er mensen zijn die denken dat de camera de foto maakt Natuurlijk kan je naar anderen gaan kijken, hoe zij het doen. Maar de enige juiste manier om een goede foto te maken is er op uit te trekken. Sta vroeg op, wordt smerig, verstand op nul en gewoon doen!

PLUG

If you find this as helpful as a book you might have had to buy or a workshop you may have had to take, feel free to help me continue helping everyone.

Thanks for reading!

Ken

 

Caveat: The ads below come from a third party and I don't see or approve them. They are sent to your screen directly from a third party. They don't come from me or my site. See more at my Buying Advice page. Personally I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama.

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact