Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

CRITICILE NEFAVORABILE SUNT BUNE
- or -
Bad Reviews are Good - in Romanian

© 2006 KenRockwell.com

Please help KenRockwell..com

I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama.
It helps me publish this site when you get yours from those links, too.

See also Be Yourself and How to Make Great Photos.

Also in English, Italian, Romanian and Russian.

CRITICILE NEFAVORABILE SUNT BUNE

Pentru a fi memorabile, lucrarile dumneavoastra trebuie sa fie unice. Nimeni nu a mai creat asemenea lucrari vreodata si nimeni nu va mai putea sa le copieze. Daca lucrarile dumneavoastra sunt extraordinare, oamenii vor incerca sa le copieze, dar nu vor reusi niciodata. Fiti dumneavoastra insiva si fiti buni in ceea ce faceti, sau fiti la fel ca restul lumii si veti fi uitat.

Din cauza ca lucrarile bune sunt unice, vor fi asa cum nimeni nu a mai vazut vreodata. Si din cauza ca nu sunt familiare, aproape toata lumea le va uri. De aceea aveti nevoie sa fiti sinceri cu dumneavoastra insiva si va trebui sa ignorati criticii.

Imparatul Iozef al II-lea i-a spus lui Mozart ca Nunta lui Figaro avea "prea multe note". In ziua de azi, echipamentele profesionale cu 192 de canale audio si 256 de piste MIDI ne ofera mai multe note pe minut decat a compus Mozart in toata viata lui, lucru pe care noi il luam ca atare.

Cand Simfonia a IX-a a lui Beethoven a fost audiata pentru prima data la Londra, cronicarii au scris lucruri ca "eleganta, puritatea si masura cedeaza treptat loc stilului frivol si pompos adoptat de talentele superficiale din vremea noastra". Oamenii nu l-au inteles pe Beethoven si au crezut ca este nebun. Cum a putut sa compuna asa ceva? Ce cacofonie!

Credeti ca lui Beethoven i-a pasat de ce au spus contemporanii sai? Bineinteles ca nu – era surd! Maretia nu este afectata de handicapuri. Iar acest batran surd a compus muzica de asa natura incat se vinde si dupa o suta de ani de la moartea lui. Oare vor putea Madonna si Beatles sa ajunga la performanta asta? Vom vedea.

Sa trecem la timpurile moderne. Va mai amintiti de noul Ford Taurus din 1986? A fost prima masina cu forme rotunde din istorie (Ken probabil nu este familiarizat cu industria automobilistica europeana). Toate celelalte masini din 1986 erau ca niste cutii cu margini ascutite iar peste tot caroseria avea numai unghiuri drepte. Taurus-ul arata ca un cartof! Toata lumea nu l-a putut suferi! Prietenii mei care erau licentiati in arta l-au urat – in mod violent! Toata lumea spunea despre el ca arata de parca ar fi topit. Dupa zece ani toate masinile aveau forme rotunjite, la fel ca si Taurus-ul.

Jack Telnack a fost designerul acelui Taurus. Acesta a absolvit Centrul de Arta. A realizat designul multor lucruri, de la capacele de la rotile Ford-ului Mustang din 1965 pana la cele mai noi Pontiac-uri Thunderbird. Stia ca daca oamenii accepta un design inseamna ca acesta era deja invechit. De asemeni, stia ca daca un design era cu adevarat revolutionar, oamenii vor trebui sa-l urasca in momentul in care va iesi pe piata. Acelasi lucru se poate observa si cu partile din spate ale BMW-urilor care au iesit pe piata acum cativa ani, si care acum sunt copiate de toata lumea, de la Hyundai la Mercedes. Designerul Chris Bangle de la BMW a observat ca de vreme ce toata lumea a copiat designul, inseamna ca acesta a ajuns la "maturitate" si ar fi timpul sa treaca la cu totul altceva.

Nu este vorba ca vreunul dintre aceste designuri este rau sau bun. Este vorba pur si simplu de ceea ce va place dumneavoastra. Trebuie insa sa stiti ca daca primiti critici nefavorabile s-ar putea sa fiti pe cale sa creati ceva revolutionar. Iisus a fost crucificat numai pentru ca devenise un expert in relatiile cu publicul, si nici macar nu a sustinut vreodata ca ar fi Mesia!

Criticile nefavorabile sunt bune. Daca nu primiti critici nefavorabile inseamna ca ati creat lucruri deja depasite. Dar daca dumneavoastra va place sa creati astfel de lucruri, nu e nici o problema. Faceti ce doriti, insa fiti cel mai bun in ceea ce faceti.

Cateodata criticile nefavorabile sunt intemeiate. Pentru un timp, lui Ansel Adams i-a placut sa realizeze tiraje (sa developeze filme in laborator si sa le transpuna pe hartie fotografica) inchise. Criticii au fost de parere ca aceste lucrari erau de proasta calitate. Ansel a realizat astfel ca intr-adevar realiza tiraje prea inchise. Erau groaznice!

Prin definitie, lucrarile inovatoare trebuie sa fie diferite de tot ceea ce a fost realizat pana atunci. Totusi, doar pentru ca un lucru este diferit nu inseamna ca este o dovata de creativitate. Puteti sa cititi orice revista de publicitate si o sa puteti sa vedeti sute de reclame care sunt diferite, dar care nu sunt creative sau memorabile in vreun fel.

PLUG

If you find this as helpful as some lame motivational workshop you'd be too embarrassed to admit attending or a book you might have had to buy, feel free to help me write more with a donation. It also helps me add to this site when you get your goodies through these links to Ritz, Amazon and Adorama. I use them and recommend them personally .

Thanks for reading!

Ken

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact