Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

I personally buy from Ritz, Adorama and Amazon. I can't vouch for any other ads.

 

Mi a fotográfia?
(What is Photography? - in Hungarian)
© 2007 KenRockwell.com. translation: Gábor Metzker

Please help KenRockwell..com

Also in English, Italian and Hungarian.

I get my tools at Ritz, Amazon and Adorama. It helps me publish this site when you get yours from those links, too.

Lásd még: Everything I Know About Making Pictures.

2007. május

Minél több évtizede csinálom, annál inkább rájövök, hogy a fotográfiában minden egy szóban összpontosul: látás.

Hívjuk akár látásnak, képzeletnek, vagy meglátásnak, mindegyik ugyanarra vezet: arra a képességre, hogy meglássuk a végeredményt a fejünkben, aztán megcsináljuk azt a kezünk ügyében lévő eszközeinkkel.

Ez sosem a felszerelésről szólt. Mindig inkább arról, hogy meglátunk valamit, tudjuk, hogyan akarjuk, hogy kinézzen, és elkészítjük aszerint. Az elkészítés a dolog könnyű része; a látás az elsősorban, ami fotográfussá tesz. A lényeg a megfigyelés ereje. Elkattintani egy kamerát egyszerű dolog.

A fotográfia és a festészet ugyanaz. Mindkettő érzékelhető formába önti a képzeletet. A különbség annyi, hogy a festők képesek teljesen a képzeletükből festeni – bár azért legtöbbünk az életből mint kiindulópontból dolgozik. Mindkettő egy életen át tökéletesítheti az eszközeit, hogy képzeletét pontosan szándéka szerint adja vissza. A tintasugaras nyomtatással (más néven giclée, ezt a kifejezést a festészetből lopták) mindkettő egyenértékű annyiban, hogy mindannyian olyan eszközöket használunk, amelyekkel képzeletünket érvényesítjük, mint fizikai színeket egy lapos hordozón, gyakran vásznon. (Én még mindig jobban kedvelem a sötétkamrás, kémiailag előhívott képeket.)

A kavarodás abból adódik, hogy a fotózás egy laikusnak sokkal könnyebb ahhoz, hogy látszólag technikailag megfelelő, éles és jól exponált képet készítsen. De amint azt a legtöbb kezdő azonnal felfedezi: a legjobb eszközök puszta birtoklása és a technikailag éles képek nem hozzák meg azt a dicsőséges, szenvedélyt keltő eredményt, amit vártak.

Festők és más művészek gyakran csak fognak egy vacak fényképezőgépet, és máris kiváló képeket készítenek, mert ismerik a látást, vizualizálást, a kompozíciót és a fényeket; azonnal változtatnak az alapbeállításokon, fényességet és színeket korrigálnak.

A művészek tudják, hogy irányítaniuk kell a kamerát, és nagyobb változtatásokat kell végrehajtaniuk az alapbeállításokon, hogy megkapják a kívánt látványt. A kezdő fotósok – mint én az első tizenöt évben – általában félnek bármi olyat tenni, ami eltér az általuk hitt szabályoktól. Nincsenek szabályok, csak annyi, hogy úgy csináld meg a képet, ahogy te akarod. Én gyakran nagyon „rossz” fehéregyensúllyal vagy erőszakos expozíció-kompenzálással fotózom.

A nem-művészeknek, akik fotósok akarnak lenni, gyakran sokkal tovább tart – ha egyáltalán képesek rá –, hogy szép képeket alkossanak, mert félrevezették őket, és túl sokat aggódnak olyan egyszerű dolgok miatt, mint a képzaj meg az objektív élessége, ahelyett, hogy a valódi ügyekre koncentrálnának, mint például a fény, a szín, a kompozíció és a gesztus. Meg akarod tanulni a fotózást? Tanulj festeni!

A fotográfiához és a festészethez való gyakorlatlan hozzáállás egyaránt durva dolog; egy laikus egyszerűen nem tudja, hogy mi a baj egy rossz fotóval.

Fotográfusok és festők egyaránt a képzeletünkből dolgozunk. A festők kissé szabadabbak lehetnek a képzeletükkel, de ma már a Photoshoppal a fotósok is megérinthető, megfogható alakba tudják önteni a képzeletüket.

A műgyűjtők és a fotópályázatok támogatói (akik nem művészek) kibuknak azon, ha nem tudnak meghatározni, értelmezni egy alkotást annak médiuma alapján; pedig a művészet az üzenet, és nem a médium.

Intelem

Nem állítom, hogy a fotóim bármilyen jók is lennének, vagy hogy az egyik médium jobb, mint a másik.

Ez a cikk azért van, hogy segítsen az embereknek megérteni, mi folyik odakint; hogy menjenek és készítsenek nagyszerű fotókat, anélkül, hogy azon aggódnának, milyen gépet is használjanak. Jó gépet akarsz? Egyszerű: nézd meg az Ajánlott gépek listáját, és tegyél szert egyre.

PLUG

Ha ez a cikk megóvott téged egy drága gép megvásárlásától, amit aztán nem is akarnál magaddal cipelni, akkor segíts bátran, hogy folytathassam.

Kösz, hogy elolvastad!

Ken

 

Caveat: The ads below come from a third party and I don't see or approve them. They are sent to your screen directly from a third party. They don't come from me or my site. See more at my Buying Advice page. Personally I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama.

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact