Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

I personally buy from Ritz, Adorama and Amazon. I can't vouch for any other ads.

 

What is Art - - - In Hungarian: Mi a művészet?Please help KenRockwell..com

Also in English and Ukrainian

A művészet képzeletünk kifejezése
 
Körülbelül 15 éven át kerestem a művészet meghatározását 1986-tól úgy 2001-ig. Henry Moore, a szobrász azt mondta: - A művészet képzeletünk kifejezése, és nem a valóság lemásolása. - Sok laikus és a legtöbb 1850 előtt élt ember azt gondolta, hogy a művészet arra jó, hogy megörökítse a körölöttünk lévő világot. A fenti meghatározás azonban sokkal intellektuálisabb, és inkább azok értik meg, akik maguk is művészeti alkotásokat hoznak létre.
 
A művészetnek semmi köze a közvetítő eszközhöz. A kreatív írás is művészet. Az autód hátsó lámpájának a formatervezése is művészet, a tévé távirányítója ipari tervezés, ami szintén művészet. A költészet is művészet. Egy bronz tárgy patinája szintén művészet. Egy Apple számítógép háza is művészet. A bútorkészítés is művészet. A nyomtatott betűknél használt stílus is művészet. Ha ennél valamivel rendszerezettebb meghatározásra vágysz, jobb ha tudod, hogy akik ezeket a tárgyakat tervezik, hosszú önéletrajzzal rendelkeznek, és különböző művészeti iskolákba jártak, mint például az Art Centre.
 
A művészet ezerszer több mint csupán olajfesték a vásznon.

Ijesztő, hogy néhány egyébként versenyképes művész ad erre a tévhitre, és nem tekinti saját munkáját művészetnek, csak mert nem olajfestéket és vásznat használnak. Akik ebbe a tévhitbe esnek sokan fényképészek, és engem megdöbbent mennyire lealacsonyítják magukat azzal a kifejezéssel, hogy "igazi művészet", amit az olajfestékre és vászonra értenek, és nem a a saját munkájukra.
 
Ha a művészeteddel kifejezed magad, akkor az igazi művészet. Pont.

Millió dolláros csekkeket és jogilag érvényes szerződéseket még mindig lehet vécépapírra is írni, ezért hát ha a kemény üzleti világot sem érdekli az közeg, mert az üzenet a fontosabb, még ha több milliárdos összegekről van is szó, akkor a művészeti világ pláne elfogad bármit művészetként függetlenül a közegtől.
 
Legyen a művészeti alkotás szép?
 
Ennél a pontnál terelődik a vita új irányba, úgyhogy én félre is állok. Ansel Adams olyan művészeti alkotásokat hozott létre, amiről azt gondolta, hogy az. Mások nem. Én inkább az olyan alkotásokat szeretem, amit kellemesnek találok, de itt mindenki úgy vélekedik, ahogy neki tetszik.
 
Mitől lesz egy művészeti alkotás vagy egy fénykép jó?
 
Tetszik neked? Ez a meghatározás. Ez teljesen szubjektív. Egyesek számszerű skálákat és osztályzatokat próbálnak adni a művészeti alkotásoknak vagy a fényképeknek, de megbuknak, mégis bíztató tehetségű embereket késztetnek arra, hogy pocsék munkákat adjanak ki a kezük közül. Inkább hallgass a szívedre.

Home     Gallery     How-To     Links    Workshops     About     Contact