Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact

Ritz Camera

adorama

Amazon

Ce face un aparat de fotografiat sa fie bun?

or

What Makes a Great Camera - in Romanian!
© 2006 KenRockwell.com

Please help KenRockwell..com

I get my goodies at Ritz, Amazon and Adorama.
It helps me publish this site when you get yours from those links, too.

This article is also in English, German, Russian and Romanian. Active links are in the English version.

INTRODUCTION

Cum se poate motiva faptul ca dupa 60 de ani de imbunatatiri in domeniul aparatelor de fotografiat, in cel al claritatii lentilelor si cel al granulatiei filmelor, in cel al rezolutiei si al campului dinamic, nimeni nu poate egala ceea ce facea Ansel Adams in anii 40?

Si culmea, Ansel nici macar nu avea la dispozitie Photoshop-ul! Cum reusea sa faca asemenea fotografii? Cele mai multe incercari nici macar nu ajung la nivelul lui, cateva sunt destul de bune dar difera, cum ar fi cazul lui Jack Dykinga, insa nimeni nu poate sa-l egaleze.

Cum se poate explica faptul ca fotografi dotati cu echipamentul cel mai performant, care folosesc internetul si GPS-ul pentru a obtine coordonatele exacte ale locatiilor unde fotografiau Jack sau Ansel, care cauta locatia cu fotografiile in mana pentru a se asigura ca realizeaza o copie exacta (fapt ilegal conform legilor drepturilor de autor din SUA cat si din Romania, si de prost gust, conform normelor morale), obtin ceva care arata similar dar caruia ii lipseste toata emotia si impactul originalului pe care credeau ca l-au copiat?

Si nu glumesc cand spun asta. Puteti citi despre un grup de asemenea penibili aici. Acestia au folosit observatoare astronomice pentru a prevedea singura data in peste 20 de ani cand conditiile vor fi aceleasi cu acelea pe care le-a fotografiat Ansel. Astfel, 300 dintre acesti penibili fara nici cea mai mica idee au asteptat in locul potrivit pentru a putea realiza fotografia. In final, tot nu au reusit sa fotografieze norii, zapada sau umbrele pe care le avea originalul. Bineinteles ca nu le-a iesit nimic din ceea ce isi doreau sa le iasa. Ansel probabil ca se invarte in mormant.

Fotografiile convingatoare vin din inspiratie, nu copiere.

De ce desi toata lumea stie ca Photoshop-ul poate fi folosit pentru a transforma orice imagine proasta intr-o capodopera, chiar si dupa ore intregi de prelucrare aceste imagini arata mai rau decat aratau inainte de a fi prelucrate?

Poate fiindca ceea ce face o imagine reusita nu sunt uneltele folosite de artist, ci rabdarea, abilitatile si simtul estetic al acestuia.

Un aparat de fotografiat iti surprinde ceea ce ai in imaginatie. Fara imaginatie nu ai nici un fel de fotografie – doar niste porcarii. Cuvantul "imagine" vine de la cuvantul "imaginatie". Nu vine de la expresia "claritatea lentilelor" sau "nivelul de zgomot de fond". Munca lui David LaChapelle vine din imaginatia sa, nu din aparatul sau de fotografiat. Partea cea mai grea este sa regizezi intreaga fotografie. Odata ce le-ai regizat, orice aparat de fotografiat poate sa le imortalizeze. Dati-mi aparatul de fotografiat al lui David LaChapelle si credeti-ma ca nu o sa pot sa fac ceea ce face el, chiar si daca as avea la dispozitie aceleasi vedete.

Singurul motiv pentru care am fotografia cu teleobiectivul urias de pe pagina de inceput este ca sa nu mai fiu nevoit sa scriu "fotograf" sau "fotografie". Obiectivul face totul sa fie mult mai evident decat daca ar fi fost numai niste cuvinte. Despre asta e vorba in comunicarea vizuala: sa te gandesti mult si bine ca sa-ti faci parerea inteleasca clar si rapid. N-am mai folosit teleobiectivul acela urias de cativa ani.

Aproape orice aparat de fotografiat, bun sau rau, poate fi folosit pentru a crea fotografii extraordinare pentru copertile revistelor, castigarea concursurilor sau includerea in galeriile de arta. Calitatea obiectivelor aparatului de fotografiat nu are nimic de-a face cu calitatea imaginilor pe care le poate produce.

Fotografiile lui Joe Holmes pe tema Muzeului American al Istoriei Naturii se vand in Galeria Jen Bekman din Manhattan cu 650$/bucata si sunt realizate cu un Nikon D70.

Existe numeroase expozitii cu vanzare de fotografii mult mai scumpe, realizate cu un aparat de fotografiat Holga , numai ca nimeni nu ma informeaza in legatura cu acest lucru. Aparatele de fotografiat Holga se vad noi noute cu 14.95$ aici. Puteti sa vedeti aici o fotografie care a primit numeroase premii, realizata cu un aparat de fotografiat Holga, expusa in Galeria Hemicycle din Washington D.C. a Muzeului de Arta Corcoran. Fotografia a participat in cadrul concursului din 2006, Ochii Istoriei, destinat Asociatiei Fotografilor de Presa Acreditati la Casa Alba.

Walker Evans a spus odata "Oamenii intotdeauna ma intreaba ce aparat de fotografiat folosesc. Nu este vorba despre aparatul de fotografiat folosit, este vorba de…" si si-a batut degetul aratator de tampla.

Tatal lui Iisus Hristos a construit o capodopera de scara de lemn intr-o biserica din New Mexico in 1873. Ii pasa cuiva ce unelte a folosit? Puteti sa cautati cat doriti, veti gasi numeroase discutii intre cercetatori dar nici una dintre ele nu se refera la uneltele pe care le-a folosit.

Echipamentul folosit NU afecteaza in nici un fel calitatea imaginii realizate. Cu cat petreceti mai putin timp facandu-va griji in privinta echipamentului, cu atat aveti mai mult timp la dispozitie pentru a crea imagini extraordinare. Echipamentul potrivit nu face decat ca totul sa fie mai usor, mai rapid si mai simplu.

"Orice obiectiv modern este corectat pentru a obtine rezolutia maxima la deschideri mici ale diafragmei. Folosind deschideri mari nu facem decat sa marim adancimea de camp…" Ansem Adams, 3 Iunie 1937 , pagina 244 a autobiografiei lui Ansel, ca raspuns la intrebarile lui Edward Weston in ceea ce priveste ce obiective ar trebui sa foloseasca. Ansel realiza imagini de o claritate extraordinara in urma cu 70 de ani fara ca sa piarda timpul gandindu-se la claritatea obiectivelor folosite. Dupa 70 de perfectionari ale obiectivelor ne este mai usor sa ne concentram pe realizarea de fotografii extraordinare decat sa fotografiem planse pentru teste. Desigur, aceste obiective pe format mare atat din 1930 cat si din zilele noastre, sunt incete, situandu-se in jurul valorii de f/5.6. Obiectivele pentru aparatele digitale si pentru cele cu film isi arata adevaratele calitati la valori cu doua diafragme mai mici.

Faptul ca achizitionati echipamente noi NU va va imbunatati fotografiile. Zeci de ani m-am tot gandit "daca as avea obiectivul acela nou-nout" toate nevoile fotografice vor fi satisfacute. Si in ziua de azi inca imi doresc "inca un obiectiv", desi fotografiez de peste 30 de ani. Intotdeauna va exista inca un obiectiv. Treceti peste asta. Pentru o explicatie mai buna vizitati " The Station".

Singura treaba a aparatului este sa se dea la o parte din calea ta pentru a-ti permite sa te concentrezi pe realizarea fotografiilor.

Ernst Haas a comentat acest lucru intr-un workshop organizat in 1985:

Doua doamne din Nova Scotia facusera un efort impresionant sa participe la workshop. Pe langa asta, erau fane Leica, lucrau intr-un magazin de specialitate, economisisera bani ca sa-si cumpere Leica si il divinizau pe Ernst pentru ca era un utilizator de Leica (desi acesta folosise Nikon-uri in cazul fotografiilor pentru Marlboro, cand era nevoie de performanta).

Dupa 4 zile, s-a folosit la maxim de adoratia pe care acesti copii o aveau pentru aparatele de fotografiat Leica, cand in mijlocul unei discutii una dintre doamne a mai pus o intrebare cu scopul de a stabili suprematia Wetzlar. Ernst a raspuns, "Leica, ? meica. Marca aparatului de fotografiat nu face nici o diferenta. Toate pot inregistra ceea ce vezi. Dar intainte de asta, trebuie sa VEZI."

Nimeni nu a mai vorbit despre Leica, Nikon, Canon sau orice alta marca de aparat de fotografiat pentru tot restul workshop-ului.

De asemeni Ernst a mai afirmat, "Cel mai bun obiectiv grandangular? 'Dati-va cu doi pasi inapoi' si 'cautati a-ha-ul'."

(Aceasta anecdota despre Haas vine de la Murad Saÿen, faimosul fotograf din Oxford , Maine, despre care toata lumea vorbeste in ziua de azi. Multi cunoscatori afirma ca acesta a aparut pe scena fotografiei pe neasteptate, stilul sau fiind o incrucisare intre Eliot Porter si Henri Cartier Bresson. Am gasit cel putin trei pagini de web care pretind ca sunt paginile oficiale ale lui Haas. Le puteti vedea aici, aici si aici.)

Puteti sa vedeti printre cele mai bune fotografii din lume aici, realizate de un tip care spune aici, exact ceea ce spun eu in acest articol. Puteti sa vedeti si aici de ce spun ca daca detii mai multe obiective decat ai nevoie acest lucru nu face decat sa-ti strice fotografiile. Fotografiile acestea alb-negru le-am realizat cu un aparat de fotografiat mult mai primitiv decat aparatele de fotografiat de unica folosinta din ziua de azi, vechi de 50 de ani si care m-a costat 3$. Aceasta pagina web contine lucrari extraordinare realizate cu un Olympus 8080 pentru amatori.

Fotograful francez Andreas Feininger (1905 – 1999) spunea "Fotografii – care sunt un gen de idioti din care avem prea multi – spun, "O, daca as avea un Nikon sau un Leica, as putea sa fac fotografii exceptionale." Asta e cea mai mare tampenie pe care am auzit-o vreodata in viata mea. Ne este vorba decat despre a vedea, a gandi si a fi interesat. Aceste trei lucruri sunt cele care fac o fotografie sa fie buna. Dupa asta trebuie sa respingi tot ceea ce dauneaza fotografiei. Lumina gresita, decorul nepotrivit, ora la care faci fotografia, etc. In acest caz, pur si simplu nu o fa, in ciuda faptului ca subiectul este deosebit de frumos."

Oamenii stiu ca masinile nu se conduc singure, masinile de scris nu scriu romane din proprie initiativa iar pensulele lui Rembrandt nu au pictat de unele singure. In acest caz, de ce persoane care au o inteligenta peste medie considera ca aparatele de fotografiat se plimba singure prin lume si fac singure fotografii? Cea mai performanta, exotica si scumpa masina nici macar nu poate sta pe sensul ei de circulatie de una singura, cu atat mai putin nu poate sa te duca acasa. Oricat de avansat ar fi aparatul dumneavoastra de fotografiat, tot trebuie sa fiti responsabili cu transportarea lui in locul potrivit la momentul potrivit, sa-l indreptati in directia potrivita si sa realizati fotografia pe care o doriti. Orice aparat de fotografiat are nevoie de dumneavoastra ca sa faceti ajustarile manuale acum ca si in urma cu 50 de ani, oricat de avansat ar fi sau ar fi fost. Niciodata sa nu dati vina pe aparatul de fotografiat pentru ca nu stie sa faca totul, pentru ca a expus incorect sau pentru ca imaginea este neclara.

Chiar si un sofer bun intr-un Geo Metro (o masina obisnuita, de dimensiuni mici) poate sa scape de multiplele masini ale politiei, care il urmareau ziua in amiaza mare. Nu atat masina, cat soferul este important. Cititi despre acest lucru aici.

Asa am descoperit acest lucru:

Cand vine vorba de arta, fie muzica, fotografie, surfing sau orice altceva, exista un obstacol care trebuie depasit. Ceea ce se intampla este ca in primii 20 de ani in care studiezi orice arta, stii ca daca ai avea un instrument, un aparat de fotografiat sau o placa de surfing mai buna ai fi la fel de bun ca si profesionistii. Iti pierzi o groaza de timp gandindu-te la echipamentul pe care il ai si incercand sa faci in asa fel incat sa-ti permiti unul mai bun. Dupa acesti primi 20 de ani devii la fel de bun ca si toti ceilalti artisti recunoscuti pe plan mondial, si intr-o zi cand cineva vine la tine sa-ti ceara sfatul ai o revelatie si iti dai seama ca niciodata nu a fost vorba de echipamentul folosit.

In sfarsit iti dai seama ca echipamentul pentru care ai petrecut atata timp sa-l achizitionezi doar iti usureaza felul in care obtii sunetul, imaginea sau miscarile tale, dar ca puteai sa obtii aceleasi rezultate, cu mai mult efort ce-i drept, folosind echipamentul ieftin cu care ai inceput. Iti dai seama ca principalul lucru pe care echipamentul trebuie sa-l faca este sa nu-ti stea in cale. Tot atunci iti dai seama ca daca ai fi petrecut tot acel timp exersand, facand fotografii sau dandu-te pe valuri si nu ingrijorandu-te in in privinta echipamentului, ai fi ajuns in punctul in care esti acum mult mai repede.

L-am intalnit pe Phil Collins la o prezentare in Decembrie 2003. Oamenii totdeauna ii recunosc stilul cand il aud cantand. Intr-o pauza, cativa participanti s-au hotarat sa cante la bateria sa cantecele sale. Ghiciti ce s-a intamplat? Nu puteau sa cante la fel ca si el. Pe de alta parte, folosind un set inchiriat de baterii (cum ii spunem noi in USA) Phil tot suna ca si Phil. Inca mai credeti ca bateria sa este cea care ii face muzica sa sune in felul in care suna?

Un fan din Michigan este instructor de pilotaj auto pe un mare circuit. Fiica unuia dintre cursantii sai dorea sa vina si ea sa invete sa conduca mai bine. A luat avionul si a ajuns acolo intr-un Chevrolet Cavalier (o masina obisnuita) inchiriata de la aeroport. Pe circuit i-a intrecut pe toti ceilalti cursanti, care erau barbati intre doua varste cu inceput de calvitie, si care conduceau Chevrolet Corvette si Porsche 911. De ce? Simplu: a ascultat tot ceea ce ii spunea instructorul, a condus cursiv si sigur incadrandu-se pe culoarele corecte, fara sa urmeze exemplul celorlalti care se dadeau mari cu sutele de cai putere care compensau rabdarea si abilitatea. Tipii erau extrem de iritati, mai ales ca fusesera depasiti de o FATA, care mai avea si 16 ani.

Desigur ca daca esti un sofer profesionist esti destul de capabil sa storci fiecare strop de performanta dintr-o masina si singurul lucru care te va limita va fi chiar performanta acesteia, dar daca esti un om obisnuit, masina ta, aparatul tau de fotografiat, adidasii tai sau orice altceva nu au nici cea mai mica legatura cu performanta ta devreme ce tu esti intotdeauna factorul definitoriu, si nu uneltele folosite.

Daca veti putea discuta intre 4 ochi cu un virtuos in meseria sa, departe de sponsori, va va spune exact acelasi lucru.

Atunci de ce artistii ale caror lucrari le admirati, tind sa foloseasca cele mai noi si scumpe echipamente daca lucrarile lor sunt de aceeasi calitate? Simplu:

1. Echipamentele bune se dau din calea ta si iti usureaza munca, permitandu-ti sa obtii rezultatele dorite. Echipamentele mai slabe necesita mai multa munca din partea ta.
2. Sunt mai durabile, lucru necesar pentru cei care le folosesc din plin, in fiecare zi.
3. Utilizatorii avansati gasesc optiunile in plus folositoare. Aceste optiuni fac viata fotografului mai usoara, dar nu fac fotografiile sa fie mai bune.
4. Hei, nu este nimic in neregula cu folosirea celor mai bune echipamente, si daca ai bani de aruncat, de ce nu? Numai ca niciodata sa nu te gandesti ca echipamentele scumpe au creat lucrarea.

De ce am fotografii cu mine folosit un teleobiectiv urias? Simplu: ma scuteste de a mai scrie "Ken Rockwell Fotografie", care oricum suna penibil si ocupa si mai mult spatiu. Aparatul de fotografiat cu teleobiectiv transmite mesajul mult mai bine si mai rapid, asa ca pot sa scriu numai "Ken Rockwell".

Aici sunt niste fotografii facute de un tip din Filipine cu telefonul sau mobil!

Un ultim exemplu: Am cumparat un aparat de fotografiat care nu focaliza corect. L-am trimis la magazin de cateva ori pentru reparatii si de fiecare data venea la fel inapoi. Ca artist, stiam cum pot compensa aceasta eroare, lucru foarte enervant pentru ca intotdeauna trebuia sa folosesc niste setari manuale in privinta focalizarii. In orice caz, am facut una dintre imaginile mele preferate din toate timpurile in timp ce testam focalizarea acelui aparat de fotografiat. Aceasta imagine a castigat numeroase premii si a fost expusa intr-o galerie din Los Angeles unde o lucrarea de-a lui Ansel Adams a fost data jos pentru ca a mea sa poata fi pusa in locul ei. Cand imaginea mea a fost data jos, cea a lui Ansel a fost pusa imediat la locul ei. Amintiti-va, aceasta imagine era facuta cu un aparat de fotografiat pe care l-am returnat la magazin iar ei au fost cu totii de acord ca nu mai poate fi reparat.

Partea importanta a acelei imagini este ca eu am stat in acel loc mult timp dupa ce prietenii mei s-au dus sa cineze, fiindca am banuit ca voi avea parte de un cer superb (asa cum puteti vedea din culorile fotografiei). Am expus 4 minute cu un obiectiv obisnuit. As fi putut sa o fac si cu un aparat tip box de 3$ cu care am facut aceste fotografii si ar fi aratat la fel.

De asemeni, ocazional primesc mail-uri sau telefoane de la barbati nervosi (niciodata de la femei) care nu sunt de acord cu alegerea pe care am facut-o in privinta echipamentului propriu. Ei iau faptul ca eu folosesc echipament diferit de al lor ca pe un afront personal. De parca mi-ar pasa? Aceste persoane au intentii bune, insa probabil ca inca nu au trecut de obstacolul despre care va vorbeam mai sus si inca sunt de parere ca exista aparatura care are un nivel absolut de performanta, indiferent de felul in care este folosita. Considera aparatura ca o extensie fizica a corpurilor lor si bineinteles ca iau faptul ca eu rad de un anumit echipament care nu mi-ar fi de folos in munca, ca pe un afront personal. De exemplu, colectionarii de Leica de aici au o adevarata problema cu aceasta pagina. Orice echipament are o valoare diferita in functie de ceea ce vrei sa faci cu el. Ceea ce e extraordinar pentru tine s-ar putea sa nu fie si pentru mine, si invers.

Aproape orice aparat de fotografiat, indiferent de cat de performant sau neperformant este, poate fi folosit pentru a crea fotografii extraordinare pentru coperti de reviste, castigarea concursurilor foto sau pentru a fi expuse in galeriile de arta. Calitatea obiectivelor sau a camerei nu are legatura aproape deloc cu calitatea imaginilor pe care le produce.

Probabil ca deja aveti tot echipamentul de care aveti nevoie, mai ramane doar sa ajungeti sa va puteti folosi la maximum de el. Echipamentul mai bun nu va va permite sa faceti fotografii mai bune, din cauza ca echipamentul nu va poate face un fotograf mai bun.

Fotografii realizeaza fotografii, nu aparatele de fotografiat.

E trist cat de putini oameni realizeaza acest lucru, si isi petrec tot timpul cautand motivele pentru care au obtinut rezultate false in echipamentul pe care il folosesc, in loc sa petreaca acel timp invatand cum sa vada si cum sa manipuleze si sa interpreteze lumina.

Faptul ca achizitionati un aparat de fotografiat nou va asigura numai faptul ca veti obtine aceleasi rezultate pe care le-ati obtinut dintotdeauna. Educatia este drumul catre imagini mai bune, nu mai multa aparatura.

Nu puneti lacunele din fotografiile dumneavoastra pe seama echipamentului folosit. Daca nu credeti ce va spun, mergeti sa vizitati un muzeu de fotografie (in tarile civilizate, pentru ca in Romania…) sau rasfoiti o carte despre istoria fotografiei si veti vedea extraordinara calitate tehnica pe care au obtinut-o fotografii de acum 50 sau 100 de ani. Avantajul echipamentului modern este usurinta cu care se poate realiza o fotografie buna, NU calitatea imaginii. Puteti sa vedeti acest lucru privind imaginile mele alb-negru din Galeria Valea Mortii. Ce parere aveti despre claritatea lor? Au fost realizate folosind un aparat de fotografiat vechi de 50 de ani, cu focalizare si expunere fixa, pe care am platit 3$. Acest aparat de fotografiat este mai primitiv decat sunt aparatele de unica folosinta din ziua de azi.

Am realizat imagini superbe din punct de vedere tehnic si artistic cu camera de 10$ pe care am cumparat-o la Goodwill, si am facut niste porcarii de imagini cu un obiectiv de 10,000$ pe Nikon-ul meu automat.

Marele Edward Steichen a fotografiat-o pe Isadora Duncan la Acropole, Atena in 1921. A folosit pentru acest lucru un Kodak pe care l-a imprumutat de la seful de sala al restaurantului hotelului unde statea. Bineinteles ca imaginile sunt geniale. Steichen nu isi luase propriul aparat de fotografiat fiindca planul sau era sa lucreze numai cu echipament cinematografic. Aceasta imagine a fost expusa la Muzeul Whitney intre 2000 - 2001.

Trebuie sa invatati sa vedeti si sa compuneti imaginile. Cu cat irositi mai mult timp gandidu-va la echipamentul dumneavoastra, cu atat mai putin timp veti putea dedica creatiei de imagini bune. Faceti-va griji in privinta imaginilor dumneavoastra, nu in privinta echipamentului folosit.

Toata lumea stie ca marca masinii de scris (sau abilitatea de a repara acea masina de scris) nu are nici cea mai mica legatura cu abilitatea de a scrie o nuvela captivanta, desi o masina de scris mai buna s-ar putea sa faca dactilografiatul un pic mai placut. In acest caz, de ce atat de multi oameni inteligenti sunt convinsi ca tipul aparatului de fotografiat pe care cineva il are, sau cunostintele pe care cineva le are despre viteza obturatorului, despre design-ul obiectivelor sau despre tehnologia inglobata in aparatele de fotografiat, au vreo legatura cu abilitatea de a crea o fotografie interesanta, in afara de faptul ca-i ofera fotografului o usurinta mai mare in realizare?

La fel cum cineva trebuie sa stie cum sa foloseasca o masina de scris pentru a scrie un scenariu, la fel, pentru a putea sa faci fotografii trebuie sa stii sa folosesti aparatul de fotografiat. Insa acest lucru nu este decat o mica parte din procesul de fotografiere. Aveti vreo idee ce tip de computer sau ce programe am folosit pentru a scrie ceea ce cititi dumneavoastra acum? Bineinteles ca nu stiti, in afara de cazul in care ati citit pagina mea about. Aceste lucruri conteaza pentru mine, dar nu pentru dumneavoastra, cititorul. Se asemeni, nimeni dintre cei care se uita la fotografiile dumneavoastra nu poate sa-si dea seama de tipul aparatului de fotografiat pe care il folositi. Si pe langa asta, nici macar nu le pasa. Pur si simplu nu conteaza.

A stii sa faci un lucru este total diferit de a putea sa-l faci, ca sa nu mai vorbim de cazul in care stii sa-l faci bine.

Toti stim cum sa cantam la pian: apasam clapele cu degetele, si cu picioarele apasam din cand in cand pedalele. Abilitatea de a canta la el intr-un mod melodios, ca sa nu mai vorbim de abilitatea de a canta la pian in asa fel incat sa rascolim emotiile auditoriului sunt lucruri total diferite.

Nu presupuneti ca echipamentul cel mai scump este si mai bun. A avea prea mult echipament foto este modul cel mai bun de a obtine fotografii slabe.

Aparatele de fotografiat si obiectivele mai scumpe nu fac nimic in plus fata de cele obisnuite pentru a justifica uriasele preturi pe care le au.

PLUG

If you find this as helpful as a book you might have had to buy or a workshop you may have had to take, feel free to help me write more with a donation.

Thanks for reading!

Ken

Home    Search    Gallery    How-To    Books    Links    Workshops    About    Contact